Paulus op de radio

Van 1955 tot 1964 heeft de VARA-radio ongeveer 900 uitzendingen van 10 minuten aan Paulus gewijd. Twee maal per week, iedere woensdag- en vrijdagavond was er om vijf voor zeven een uitzending. Jean Dulieu vertelde niet alleen de Paulusverhalen, maar sprak ook zelf alle rollen in. Alle stemmen vanaf de zware stemmen van Poetepa en Moetema totaan de piepstemmetjes van de muizen werden door Dulieu zelf vertolkt. Alleen voor de stem van het elfje Priegeltje riep hij de hulp in van zijn dochtertje Dorinde.
Poetepa en Moetema
Priegeltje
Eveneens in die periode (van 2-10-1955 t/m 14-9-1958) publiceerde de VARA-gids heel wat zwart/wit verhalen met bijbehorende Paulustekeningen. Deze verhalen begeleidden de radiouitzendingen en verwezen vaak vooruit naar de komende aflevering.

Luister naar eindmelodie van de radio (126Kb) De muziek die iedere aflevering in- en uitluidde komt van een langspeelplaat die in de jaren vijftig beschikbaar was voor hoorspeldoeleinden en is geschreven door de engelse componist Frederick Curzon. Het stukje dat Dulieu voor Paulus koos, heet "Dance of an ostrasized imp" dat betekent zoveel als "Dans van een verbannen dwerg". De muziek voor de marionetten-televisieserie werd gecomponeerd door Joop Stokkermans.

Van de oorspronkelijke uitzendingen blijken geen banden bewaard te zijn gebleven, maar de VPRO heeft in 1990 in privé-archieven een aantal van de afleveringen uit 1962 en 1963 teruggevonden, gerestaureerd en opnieuw uitgezonden. De VPRO-uitzendingen zijn vervolgens door Uitgeverij I.C. uitgebracht op een twintigtal cassettebandjes (waarvan vier tevens op CD zijn verschenen).
Ook zijn er in de jaren zestig een aantal langspeelplaten en singeltjes verschenen waarop de avonturen van Paulus nog te horen zijn.

Cassette bandje
45 toeren single
CD

©
Illustraties uit: Paulus en Poetepoet (1965)
Paulus en Priegeltje (1957)