De tekenfilms

Hollen Paulus!
Deze animatie is gemaakt m.b.v. een werkstudie voor één van de tekenfilms

Begin jaren zeventig werkte Jean Dulieu anderhalf jaar lang dagelijks aan het maken van Paulus tekenfilms. Hij bouwde van een soort veredeld meccano en hardboard een eigen tructafel en een inkleurtafel, want een officiële tructafel kostte 140.000 gulden en die had hij niet.
Op grote vellen plastic tekende hij decors, al zijn figuurtjes en hun bewegingen. Honderd cells zijn nodig om Eucalypta te kunnen laten lopen, voor vijf minuten film moesten eerst 7.500 beeldjes getekend worden. De leader voor de films zou bestaan uit de pliepen die de letters van Paulus de Boskabouter stuk voor stuk opbouwen.
Al die tijd toonde de NOS belangstelling voor zijn werk. Na die anderhalf jaar intensieve arbeid, op het moment dat er één film in z'n geheel en de rest gedeeltelijk af was, verkondigde de NOS geen geld meer te hebben.... De films zijn er helaas dus nooit gekomen.

Bijna had Jean Dulieu toen zijn huis in Soest moeten verkopen. Zijn ambitieuze plan kostte hem al zijn spaargeld en anderhalf jaar werk zonder inkomen. Op zijn aanslagbiljet over 1972 werd bij zijn belastbare inkomen fl. 0,00 vermeld. Hierna zette Dulieu zich weer achter de tekentafel om opnieuw te beginnen met een krantenstrip. Hij zei hierover: "Het is toch ook wel weer fijn om op je startpunt terug te keren. Tegenslagen leer je in dit vak wel accepteren. Je blijft het doen omdat je van tekenen en schrijven houdt. Het geld is bijzaak. Maar je moet als striptekenaar wel een ongelooflijke dosis geduld bezitten. Je moet koppig zijn en doorzetten. Het is wel zo, dat zo'n tekenfilm veel te duur wordt. Maatschappijen als Walt Disney en Chanowski hebben hun eigen musici, technici en dergelijke in dienst, bij mij komt dat er nog allemaal apart bij. Maar ja, ik begin altijd zomaar aan iets heel nieuws en dan zie ik later wel, of er inderdaad belangstelling voor is. Tot nu toe lukte dat altijd tot die tekenfilm een kink in de kabel bracht."


De Pliepen

©
Illustraties van de pliepen uit: Kris Kras nr 2, 6 en 11 5e jaargang1958/1959
Foto van de tructafel uit: Imago -Paulus special-